Kesän 2020 sarjishaaste
Verkossa on viime aikona pyörinyt erilaisia lukuhaasteita. Harmikseni olen huomannut, että monet niistä keskittyvät kirjoihin, jolloin sarjakuvien harrastajat jäävät nuolemaan näppejään. Päätin vastata haasteeseen heittämällä ilmoille omani. Innoitusta tälle haasteelle olen saanut takavuosina ilmestyneistä haasteista, kuten Hurja Hassu Lukija -blogin Sarjakuvahaasteesta ja Musteen jäljet -blogin Manga-lukuhaasteesta. Kiitos heille pioneerityöstä!

Haastan kaikki mukaan lukemaan tulevana kesänä enemmän sarjakuvaa! Tarkoituksena on lukea mahdollisimman monta itselle tuntematonta teosta, vaikka vanhojen suosikkien pariin paluuta en voi missään nimessä tuomita. Uuden lukemisen etsintää innoittamaan olen koonnut yhteen 20 erilaista aihetta, joiden avulla teoksia voi lähteä metsästämään niin kirjastoista, kaupoista, divareista kuin verkostakin.

Säännöt, joiden noudattamisen orjallisuudesta voi päättää oman mielensä mukaan:
 • Haasteen suorittamiseen on aikaa kesän 2020 verran, 1.6.-31.8.2020 välisen ajan
 • Yksi teos vastaa yhtä kohtaa alla olevassa ruudukossa. Sarjaa lukiessa merkinnän voi laittaa jokaista yksittäistä teosta kohden. 
 • Teokseksi hyväksytään mikä tahansa sarjakuvakirja. Myös verkkosarjakuva hyväksytään mukaan, kunhan sitä on julkaistu riittävästi, esimerkiksi yhden albumin verran. Tämän rajan saavuttaminen on hyvin tapauskohtaista, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että sarjaa on julkaistu vähintään 50 jakson tai noin 200 sivuun verran. Luonnollisesti lukijan mielenrauhan vuoksi suositeltavaa on lukea kokonaisia kappaleita tai ahmia kaikki jo julkaistu!
 • Haasteessa voi edetä riveittäin tai sarakkeittain. Myös vapaampi tyyli hyväksytään, varsinkin sellaisissa tapauksissa, jossa tarkoituksena on koko ruudukon täyttäminen.
 • Tämän ohje on täysin valinnainen, mutta jokaisen rivin tai sarakkeen täyttymisen kohdalla on hyvä hetki palkita itsensä jollain mukavalla, herkuttele vaikka jäätelötötteröllä!
Haasteeseen ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja mukaan voi hypätä missä vaiheessa kesää tahansa. Keskusteluun, lukuideoiden jakamiseen ja haasteen haastavuuden päivittelyyn voi osallistua valitsemallaan somealustalla tämän haasteen tägillä #sarjishaaste2020 tai yleisemmillä tunnisteilla kuten #sarjishaaste ja #sarjakuvahaaste. Alla oleva taulukko on myös vapaasti hyödynnettävissänne! Itse päivitän oman lukuprosessini etenemistä Twitterissä (@Sarjakuvakupla1 vink, vink) ja täällä blogin puolella aina kuun viimeisenä torstaina. Tulevien viikkojen aikana tulen esittelemään myös juuri sellaisia töitä, jotka sopivat haasteen aiheisiin. Keskusteluun voi osallistua myös näiden julkaisujen kommenttikentissä!

Kirjastot aukeavat pian, ja pääsemme kaikki kirmaamaan sarjakuvahyllyille uutta luettavaa hakemaan. Tämä haaste antaa myös mahdollisuuden niille lukuisille kirjahyllyn perukoilla lojuville klassikoille tai mökillä pölyttyville lapsuuden suosikeille. Ota mukava asento rantatuolissa ja tartu haasteeseen!
Kommentit

 1. Mukana! Osallistuin kahteen aikaisempaan sarjishaasteeseen (ja toivoinkin, että joku tekisi taas sarjishaasteen!) ja luin kuun loppuun päättymään luotsaamaani scifi-haasteeseenkin 11 sarjakuvaa. Nyt kun kirjastot ovat taas auki - maanantaina jo ihan kokonaan - pääsee katselemaan taas sarjakuvahyllyä. Ainakin pari manga-sarjaa huutaa nimeäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! :) Onpa mukava kuulla, että haastetta oli jopa kaipaltu. Pitääkin perehtyä lisää tuohon luotsaamaasi haasteeseen, kuulostaa sellaiselta, että voisin itsekin löytää uutta makoisaa luettavaa. Kirjastoon käy myös oma tieni maanantaina, katsotaan millainen matkalaukulluni mangaa ja muuta mukavaa sieltä tarttuu mukaan.

   Poista
  2. Sarjakuvahaasteen koosteeni löytyy täältä: https://kirjakissa.blogspot.com/2020/09/elokuun-luetut-sarjishaasteen-ja.html

   Poista
  3. Vau, mikä lista! Toivottavasti nautit matkasta! Joukossa oli monta vanhaa hyvää tuttua, mutta tiputit myös sellaisten teosten nimiä, joihin minun on ehkä pakko tarttua tulevaisuudessa.

   Poista
  4. Kiva, kun järjestit tämän haasteen! Oli kivaa käydä sarjishyllyjen väleissä tutkimassa ja sain luettua monta sellaista teosta, jotka on ollut tarkoitus lukea jo pitkään.

   Poista

Lähetä kommentti